Lengviausias būdas išsaugoti vasaros skonius? Greitai juos marinuoti!
Išrinkome paprasčiausius marinavimo receptus, kurie tikrai nenuvils.
MARINUOTOS DARŽOVĖS
INGREDIENTAI: 
10kg daržovių (pasirinktinai agurkai, morkos ir t.t.)2 krienų šaknys
10 česnako skiltelių
2 lauro lapeliai
10 juodųjų pipirų žirnelių
2 šaukštai garstyčių sėklų
8l vandens
700 ml acto, 9 proc.
150 g druskos
300 g cukraus
Prieskonius galima pakeisti arba pridėti mėgstamais. 
1 Žingsnis 
Agurkus nuplauti ir nuvarvinti. Krienų šaknis nuskusti ir nuplauti, supjaustyti po stambiais gabalėliais. Česnakus nulupti. Į stiklainius dėti prieskonius, krienus, agurkus ar kitos rūšies daržoves.
2 Žngsnis 
Vidutiniame puode ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišydami, užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Kai vanduo puode užverda, užpilkite juo stiklainiuose esančias daržoves, kurias marinuojate ir užsukti stiklainių danktelius. 
3 Žingsnis
Stiklainius dėti į puodą su vandeniu ir rankšluosčiu, kad stiklainis nuo karščio neįskiltų ir pasterizuoti 90°C temperatūroje apie 30-35 min.

MARINUOTOS AGURKŲ SALOTOS
INGREDIENTAI: 
1 kg pjaustytų agurkų
1 didelio raudonojo svogūno
1 stiklinės verdančio vandens
0,5 stiklinės obuolių acto
0,5 stiklinės cukraus
1 šaukšto druskos
petražolių arba krapų
1 žingsnis

Agurkus supjaustome ne labai storais žiedeliais, svogūnus plonomis plunksnelėmis, susmulkiname petražoles ir krapus.

2 žingsnis

Vidutiniame puode ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišydami, užvirinkite vandenį, actą, cukrų ir druską.  Užvirusį vandenį pilame ant supjaustytų agurkų su svogūnais.

3 žingsnis

Agurkų salotas rekomenduojama ruošti didesniame inde, kuris tilptų šaldytuve, nes supjaustytus agurkus su svogūnais užpiltus marinatu reikia parai palikti šaldytuve. Praėjus parai viskas sudedama į norimo dydžio stiklainius, o marinato perteklius nupilamas.

4 žingsnis

Salotos skaniausios po paros, šaldytuve jas galima laikyti iki savaitės.

MARINUOTOS VYŠNIOS

INGREDIENTAI: 
2l vyšnių su koteliais
6 kvapnieji pipirai
6 gvazdikėliai
4 gabalėliai cinamono žievės.
Marinatui: 300 ml vandens
50 ml 9% acto
150 g cukraus
1 žingsnis
Į 0,5 l talpos stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius.
2 žingsnis 
Vidutiniame puode ant stiprios ugnies, retkarčiais pamaišydami, užvirinkite vandenį, actą ir cukrų. Kaitinkite 85ºC temperatūroje 15 minučių.  
3 žingsnis
Kai vanduo puode užverda, užpilkite juo stiklainiuose esančias uogas. Sandariai uždarykite stiklainius.

MARINUOTOS PAPRIKOS
INGREDIENTAI: 
1,5 kg paprikos
0,5 kg vandens
65 ml acto
100ml augalinio aliejaus
1 šauktas druskos
150 g. cukraus
2 lauro lapai
5 kvapnieji pipirai
1 žingsnis
Paruoškite įvardintus ingredientus. Paprikos turi būti šviežios. Pagal galimybę, pasirinkite prinokusius visas vaisius. Pageidautina imti įvairių spalvų paprika, kad užkandis atrodytu įdomesnis. Naudokite 9% actą ir augalinį aliejų. Iš prieskonių reikės kvapniųjų pipirų žirneliais, lauro lapų, druskos (nejuduotos) ir cukraus. Jeigu norite, galima naudoti ir kitus prieskonius, pavyzdžiui kalendra, gvazdikėliai, juodieji pipirai žirneliais. Taip pat paruoškite sterilizuotus trilitrinius stiklainius.
2 žingsnis
Šitam receptui reikia naudoti saldžiąsias paprikas ir atrinkti vaisius su storiais šonais, tada užkandis gausis skanesnis ir sultingesnis. Nuplaukite papriką po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Nupjaukite stiebus ir išimkite sėklas. Supjaustykite paruoštas paprikas stambiais gabalais kaip norite. Recepte jau nurodytas supjaustytos paprikos svoris. Jeigu turite mažiau daržovių, naudokite tiek, kiek turite.
3 žingsnis
Įpilkite į pasirinktą puodą vandens marinatui paruošti, pridėkite acto ir augalinio aliejaus be kvapo. Paskui įdėkite cukraus, druskos, lauro lapus ir kvapniųjų pipirų žirnelius. Pastatykite puodą ant ugnies ir duokite užvirti maišydami.
4 žingsnis
Kai marinatas užvirs, įdėkite supjaustytą papriką. Iš karto gali neužtekti vietos visai paprikai, tai kai vietos atsilaisvins, galite pakartoti procedūrą.
5 žingsnis
Ant vidutinės ugnies duokite marinatui su paprikomis užvirti ir virkite maždaug 3-4 minutes. Priklausomai nuo norimo paprikos minkštumo, virimo laikas gali gerokai skirtis. Pavyzdžiui, po 4 minučių virimo ant vidutinės ugnies, gabaliukai išsaugos savo traškumą ir bus šiek tiek minkšti. Jeigu virsite ilgiau, daržovės praras savo formą ir taps minkštos. Paprikos likučius taip pat virkite tame pačiame marinate.
6 žingsnis
Pasterilizuokite stiklainius ir dangtelius, įdėkite ir sutrambuokite paprikos gabalėlius. Po to pilkite užvirtu marinatu, jeigu reikia. Paprika stiklainiuose turi būti pilnai padengta marinatu. Iš karto uždenkite stiklainius su marinuotomis paprikomis dangteliais. Apverskite stiklainius ir uždenkite pledu ar antklode. Kai stiklainiai atvės, laikykite juos vėsioje tamsioje vietoje.
 

SĖKMĖS